Colònia de Vila-seca


Vila-seca: dues fàbriques, una colònia

La colònia de Vila-seca és una de les primeres i més importants colònies del Ter mitjà. Situada a la banda esquerra del Ter, dins el terme de Sant Vicenç de Torelló, fou obra d’industrials manlleuencs, els Almeda, Sindreu i Puget, els quals van adquirir el 1871 terrenys i drets d’explotació d’un salt d’aigua per aixecar una factoria que superés els límits productius de la fàbrica que explotaven a Manlleu. Inaugurada el 1880, la colònia de Vila-seca iniciava la implantació de grans colònies tèxtils a la vall del Ges. L’elevat cost de la inversió, però, va obligar als promotors a compartir l’explotació amb el fabricant barceloní Frederic Marcet, propiciant que a Vila-seca convisquessin dues fàbriques que crearen una mateixa colònia.

Finalment, el 1932 la societat Almeda, Alamany i Cia, hereva de la pionera, adquireix tot el conjunt i l’explota fins a l’actualitat. Malgrat les fàbriques del Ter concentren bàsicament el procés de filatura, les fàbriques de Vila-seca també van encabir una important secció de tissatge de cotó.

Una colònia viva vora el Ter

L’origen com a infraestructures orientades a la producció de les colònies amaga sovint el gran dinamisme social d’aquests poblaments industrials. La denominada “colònia de Torelló” es va desenvolupar molt ràpidament. A finals de 1880 obté el reconeixement oficial com a colònia, i el 1884 ja hi residien més de 60 famílies. Al llarg del segle XX va arribar a acollir 450 habitants, els quals disposaven dels principis serveis i equipaments. A més de la fàbrica i els habitatges pels obrers, Vila-seca comptava amb església, escola, forn, fonda, safareigs, camp d’esports i una dinàmica cooperativa (desapareguda després de la guerra civil), a més de dues torres pels propietaris i uns magnífics jardins que voregen el canal a la riba del Ter.

La colònia de Vila-seca és, per altra banda, un bon exemple dels paisatges associats a la industrialització del Ter. La presència del canal, les hortes, i els antics jardins dels propietaris és un dels principals atractius actuals de la colònia. Un paisatge cultural que no podem entendre sense la presència de la indústria i la intervenció humana.

La força del carrer

Audiovisual realitzar per: Xef Vila

Imatges i vídeos

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 02-05-2017 11:56